zondag 26 augustus 2012

Mijn dagelijks brood

Tijdens mijn verlof afgelopen zomer besloot ik mee te gaan in de huidige hype rond het boek van arts en onderzoeker Kris Verburgh, de voedselzandloper en kocht het boek. U weet wel, dat boek dat een alternatief model biedt (een zandloper dus) voor de huidige voedseldriehoek. Ik ga dat hier nu niet in detail beschrijven, u hebt er vast al wel ergens over gelezen of u leest het boek. Maar kort samengevat gaat de man in sneltreinvaart door ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken om voor eens en altijd komaf te maken met de vaak verkeerde en tegengestelde berichten die u door allerhande dieet- en gezondheidsgoeroe’s op de mouw gespeld kreeg (neen, koffie is niet ongezond, of jawel toch wel).
Zo toont hij onder meer aan:
  • dat de meeste vetten geen belangrijke rol spelen bij hart-en vaataandoeningen.
  • dat melkproducten ongezond zijn.
  • dat antioxidanten niet werken en op lange termijn gevaarlijk kunnen zijn.
  • dat de hedendaagse voedseldriehoek en schijf van vijf verouderd zijn.
  • dat de meeste diëten schadelijk voor de gezondheid zijn.
  • dat producten zoals groene thee niet omwille van antioxidanten gezond zijn.
  • dat de enige wetenschappelijk bewezen methode die veroudering aanzienlijk afremt geen medicatie of een ‘super-antioxidanten pil’ is, maar een bepaalde voedingsgewoonte. 

    Het boek leest zeer makkelijk en het lijkt allemaal super onderbouwd en wetenschappelijk wat hij zegt. En in de meeste dingen die hij zegt kan ik mij ook echt wel vinden. Met melkproducten moet u bij mij ook niet teveel aankomen en vlees laat ik liever helemaal achterwege. Ik ben daarentegen verzot op groenten, peulvruchten en noten. So far so good!

Maar zijn belangrijkste voedingsregel, daar heb ik het toch wel moeilijk mee. Hij raadt u namelijk aan geen aardappelen, brood, rijst en pasta te eten. (omwille van hun hoge glycemische index, jawel ook bruin brood en volkoren pasta)! Deze vervang je vervolgens door peulvruchten, groenten en paddenstoelen. Ziet u het?
Hierbij vraag ik mij af of u zo wel aan uw dagelijkse energievoorraad komt. Zeker als u eerst met maxi-cosi’s sleurend naar de crèche moet, vervolgens met uw andere koter(s) naar de schoolpoort fietst en nadien moet spurten om uw trein te halen alwaar u een half uur (in het beste geval) mag rechtstaan, om vervolgens vier uur geconcentreerd aan uw bureau te zitten tot de volgende maaltijd. Afvallen zal u natuurlijk wel doen. 
 
Maar weet u waar ik nog de meeste problemen mee heb? Bakt u weleens zelf uw brood? Wij wel, in zo’n machine. Die geur van versgebakken brood die zich verspreidt doorheen uw huis. Dat is nu eens echt instant geluk. Ik word daar op slag vrolijk van. En er is nu toch echt nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig eer ik dat versgebakken broodje laat staan.


2 opmerkingen:

  1. Ik zou ook toch niet zomaar plots mijn brood laten. Véél te lekker inderdaad. Ik leef al vegetarisch, zuivelarm en suikerarm, maar glutenvrij, dat zie ik niet direct zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen, dat kan zo smaken, he, een lekker broodje of een lekkere pasta.. Suikerarm, daar moet ik hier soms nog wat aan werken :)

    BeantwoordenVerwijderen